Raceverslag Jack's Racing Days 6 t/m 8 augustus 2021

Jack's Racing Day 2021

Zoals u in ons vorige raceverslag al heeft kunnen lezen, zijn we niet volledig ongeschonden teruggekeerd vanuit Zolder. Met bijna een 2e positie liet het motormanagement ons in de steek. Er zat dan ook maar één ding op, zorgen dat de auto zo snel mogelijk weer gereed is voor de volgende races. Het eerste echte weekend van augustus staan namelijk de races tijdens Jack’s Racing Day op het programma. Een evenement waarbij, ondanks alle coronaregels, 30.000 mensen aanwezig mogen zijn en dus onze businessclubleden. Kortom, wij willen hier knallen als nooit tevoren!

Het probleem met de auto was snel gevonden, dat bleek dus een kleine meevaller. Echter brengt een defect natuurlijk altijd kosten met zich mee en dat is dan weer een tegenvaller. Gelukkig hebben we de mogelijkheid de kapotte ECU te vervangen en dat zorgt ervoor dat er in de garage al snel weer het ronkende geluid van de motor te horen is. Het beste nieuws wat we zover kunnen krijgen. Alle sleutelavonden worden volledig besteed aan het verder gereed maken van de auto, om in Assen zo goed mogelijk voor de dag te komen!

De donderdag vertrekt Johan al op tijd met de truck en trailer richting het circuit om een mooi plekje te bemachtigen en ’s middags volgen nog een aantal leden van het team. Helaas zijn we wegens alle vakanties niet direct compleet, maar dat komt gelukkig nog wel in de loop van het weekend. Op donderdag is het de bedoeling de hospitality op te bouwen, zodat er vrijdag droog gesleuteld kan worden. Echter als net het dak is bevestigd breekt er een behoorlijke hoosbui los boven Assen. De palen worden met man en macht vast gehouden om ervoor te zorgen dat de tent aan de grond blijft, waarna er eerst maar een hapje wordt gegeten om weer een beetje extra kracht te krijgen.

Wachten tot de vrijdag lijkt namelijk geen goed idee, afgezien van het drukke programma die dag, is ook dan de weersverwachting niet geweldig. Sterker nog, het ziet er naar uit dat er het hele weekend verschillende buien over het circuit zullen trekken. Dus we duimen maar dat die zo veel mogelijk in de nacht ons zullen bereiken. Op de donderdagavond staat er voor Marcel nog een rijdersbriefing op het programma, om ervoor te zorgen dat hij de volgende ochtend om 09.00 uur de baan op kan tijdens de eerste training.

De baan is dan nat en dat is even wennen zou je denken, de omstandigheden zijn  namelijk niet ideaal, maar Marcel weet heel snel een knop om te zetten en meteen waanzinnig goede tijden neer te zetten op zijn oude regenbanden. De eerste training sluit hij dan ook af met een tweede tijd in zijn klasse. Er zijn dan 2 uurtjes om een beetje bij te komen, voor de tweede training van deze dag zich aandient. Ook die vindt plaats in natte omstandigheden en je ziet dat Van de Maat zich hierin prima thuis voelt. Ten opzichte van de ochtendtraining verbeterd hij zich maar liefst 2 seconden. Dat belooft nog wat voor de kwalificatie die om vijf uur op de planborden staat.

Bij aanvang van de kwalificatie is het voor de verandering buiten droog, echter is de baan dat nog niet. Het is dan ook een lastige keus om te beslissen op welke banden we moeten rijden. De kwalificatie duurt namelijk maar 20 minuten, dus echt heel veel tijd om dan ook nog banden te gaan wisselen is er eigenlijk niet. Omdat de baan nog erg nat is, gaan we toch op de regenbanden naar buiten. Marcel doet zijn uiterste best, maar weet ook dat hij niet direct teveel risico’s moet nemen. Halverwege is de baan dusdanig opgedroogd dat een bandenwissel toch essentieel blijkt. Als de tijd voorbij is, geeft Van de Maat aan dat hij nog 1 of 2 rondjes nodig had gehad voor een absolute toptijd, maar dat hij ook zeker niet ontevreden is met de 5de plaats die hij nu als startpositie heeft bemachtigd voor beide races. De punten worden immers pas morgen en zondag verdeeld!

Zaterdag staat ons wederom een wisselvallige dag te wachten als we het weerbericht mogen geloven en volgens buienradar zal het er zeker om spannen of het tijdens de race wel of niet droog is. De voorspelling is dat het van ongeveer kwart voor twee tot twee uur gaat regenen en laat dat nou precies een kwartier voor aanvang van onze race zijn. Het is wederom erg lastig om te beslissen wat de juiste banden keuze is. Als de baan te nat is, zijn slicks natuurlijk een risico, maar als het bijna droog is en je rijdt met regenbanden, dan moet je ook snel naar binnen voor een wissel. Alle weerapps worden in de loop van de ochtend dan ook goed in de gaten gehouden en er wordt uiteindelijk gekozen voor de slicks.

Als we eenmaal bij de pre-grid staan begint het echter ineens te hozen. Het water komt met bakken de hemel uit, maar dat lijkt gelukkig van korte duur. Echter maakt het dat de baan nog volledig nat is tijdens de opwarmronde en de start, dus we kunnen beter een beetje voorzichtig beginnen i.p.v. direct vol op het gas te gaan.

In één van de eerste rondes wordt Marcel dan ook ingehaald door Ted van Vliet, maar dat is niet van hele lange duur. Om hem heen ziet hij dat de baan nog spiegelglad is en dat er meerdere coureurs het moeilijk hebben om de auto op de baan te hebben. Van de Maat voelt zich echter steeds meer als een vis in het water en begint steeds snellere rondetijden te noteren. Hij pakt de plek van Van Vliet terug en weet zich al snel van hem los te rijden. Wetende dat hij nu kan jagen en dat de concurrentie te kampen heeft met strafseconden, blijft hij zo lang mogelijk buiten voor de verplichte pitstop.

Aan het eind van zijn pitwindow komt hij naar binnen en zorgt het team ervoor dat de pitstop goed en soepel verloopt. Dat deze timing goed is geweest blijkt wel wanneer Marcel terugkeert op de baan, hij ligt namelijk op de eerste plek! Beter kan natuurlijk niet, zeker niet als je weet dat er een droge lijn is ontstaan en de bandjes op temperatuur komen. Van de Maat rijdt zich dan ook enigszins los van de concurrentie. De ronde tijden zijn top en er is een gat gereden van 8 sec. op de concurrentie. Het ziet er goed uit!

Maar dan, dan vindt er een flinke crash plaats op de baan en volgt er een full course yellow, dat betekent dat het hele veld dezelfde snelheid aan moet houden van 80 km per uur. We merken al snel dat het hier om een serieuze situatie gaat. Zeker als al snel een rode vlag situatie volgt en er wordt aangegeven dat de race niet meer zal worden hervat.

Het is dan mooi dat je eerste bent, maar juichen dat doen we niet, het meest belangrijke op dit moment is uiteraard dat alle coureurs zelf uit de auto kunnen en in orde zijn, wat gelukkig heel snel het geval blijkt te zijn. Het applaus volgt, al is dit natuurlijk niet hoe je hoopt een race te winnen. Al zijn we ervan overtuigd dat het ook was gelukt bij het uitrijden van de race, gelukkig hebben we morgen nog een kans om dat te bewijzen! Nu eerst maar even bijkomen van vandaag en zorgen voor een goede nachtrust.

Zondag begint de dag nat, het regent zelfs zo hard dat wordt besloten het programma een uur later te laten aanvangen. Dat betekent voor ons dat onze race pas om 5 uur van start zal gaan en deze paar minuten wordt ingekort. Het geeft ons in elk geval voldoende tijd om de auto te prepareren, zonder dat er extreem gehaast hoeft te worden. Tussen de middag wordt er een warme lunch genuttigd en rustig gepraat over de strategie voor de race. Gaan we op tijd naar binnen voor de stop of rijden we weer zo lang mogelijk door en knapt het weer vanmiddag nog op?

Dat laatste lijkt gelukkig wel het geval, zoals het er nu naar uitziet, trekken de buien tijdens de race net langs ons heen en blijft het droog. Toch nemen we de regenbanden wel mee richting de pits. We besluiten het verloop van de race af te wachten met oog op de pitstop en de in te lossen resultaatseconden (15 stuks).

Bij de start komt Van de Maat goed weg en weet hij meteen een plekje naar voren te schuiven in het veld door Olij in te halen, ook in de rondes die volgen pakt hij nog een plekje en ligt hij dus op koers voor het podium. Ondertussen komt er een safety car de baan op en gaat de pitwindow voor onze klasse open. Dat betekent dat vrijwel iedereen tegelijk naar binnen duikt om zijn stop uit te gaan voeren, ook Marcel zoekt direct de pits op. Het is erg druk als hij weer naar buiten wil rijden, maar de timing was wederom goed, echter moest hij wachten tot hij de pits uit mocht rijden en het licht weer op groen ging. Net als gisteren keert Marcel als eerste terug op de baan.

Met nog ongeveer twintig minuten op de klok wordt de groene vlag weer gezwaaid en is het tijd om weer vol op het gas te gaan. Marcel knalt werkelijk uit de startblokken en rijdt elke ronde maar harder en harder. Dit zorgt er zelfs voor dat hij de snelste in zijn divisie is en zich bijna 8 seconden weet los te rijden van zijn grootste concurrent. Ondertussen telt het team de minuten af tot de finish en als het zwart wit geblokt wordt gezwaaid is de tweede overwinning een feit! Een waanzinnig mooie beloning voor het team na 1,5 jaar keihard werken en zware tijden. Het had niet mooier en beter gekund! Loon naar werken en het blijkt nu wel dat het BS-Racing Team en het TT-Circuit goed samen gaan. Dat belooft nog wat voor de volgende races tijdens de DTM in september wederom hier in Assen!