Raceverslag Voorjaarsraces 10 en 11 oktober 2020

Voorjaarsraces 2020

Nog maar twee weekjes geleden was onze race tijdens de Gamma Racing Days op het TT Circuit in Assen. Races waar we helaas niet helemaal ongeschonden van thuis zijn gekomen. Zo is o.a. ons differentieel kapot en dat houdt in dat er weer keihard gewerkt moet worden om überhaupt deel te kunnen nemen aan de “Voorjaarsraces” op Zandvoort. Maar er is gelukkig niets wat onze vrijwilligers niet aan kunnen, en dus weten ze het ook nu weer voor elkaar te krijgen om de auto op tijd te prepareren voor de races die op zaterdag 10 en zondag 11 oktober gepland staan in Zandvoort aan Zee.

Mocht u nu denken, wat een bijzondere naam voor races in oktober, dat klopt. Echter zouden onze eerste races van dit seizoen, oorspronkelijk gepland begin april, ook plaatsvinden om het CM.com Circuit Zandvoort, waardoor de naam gewoon is overgenomen. Dat kan natuurlijk ook prima, want of het nu voor- of najaar heet, zolang wij maar in actie kunnen komen is het voor ons prima. Helaas kunnen we tijdens deze races wederom geen publiek ontvangen vanwege het steeds sterker terugkerende coronavirus. Het is zelfs lange tijd onduidelijk of het gehele team aanwezig kan zijn tijdens de races, of dat er maximaal vijf mensen, incuslief de coureur, aanwezig mogen zijn. Geluk bij een ongeluk, dat blijkt op het laatste moment toch ietsjes anders, waardoor we met een totaal van 9 mensen kunnen aantreden als BS-Racing Team, uiteraard met mondkapjes en ons houdend aan alle regels.

Dit voelt toch wel een beetje als een opluchting, want met zo’n klein groepje alles opzetten en afbreken is natuurlijk een stuk lastiger. Wat nog wel een klein voordeeltje is, is dat we deze keer niet op de donderdag richting het circuit hoeven te gaan. Dat geeft ons een dag meer om de auto te optimaliseren maar ook om alles op de thuisbasis in te pakken. Daarnaast kunnen we op vrijdag ervoor zorgen dat we bijna allemaal tegelijk aanwezig zijn, waardoor we direct kunnen beginnen met de opbouw. Omdat er die dag verder geen trainingen o.i.d. op het programma staan geeft het op de vrijdag toch een beetje extra rust. Echter belooft de zaterdag wel een extreem drukke dag te worden, terwijl de zondag dan wel weer mee lijkt te vallen.

Op de vrijdagochtend staan Johan en Derk rond de klok van 9 uur klaar om te vertrekken richting het circuit met de truck en de trailer. Ondanks dat er geen publiek aanwezig mag zijn, gaat alles mee en wordt de hospitality gewoon opgezet. Op die manier hebben we alle ruimte om te werken aan de auto, maar ook om in een soort van eigen bubbel te gaan en de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Een uurtje later vertrekt ook het grootste deel van het team met losse auto’s richting Zandvoort. Rond het middaguur is iedereen veilig gearriveerd en wordt de hospitality rustig opgezet. Het is gelukkig droog en we hebben een spectaculaire plek vlak in de tarzanbocht. Nog niet eerder stonden we zo’n eind in de paddock, maar helaas zijn er niet veel mensen om het mee te delen. Toch gaan we proberen te genieten, te strijden voor het podium en u thuis op zo’n optimaal mogelijke manier mee te nemen met ons op het circuit.

Omdat er vrijdag verder geen races op het programma staan en ook geen kwalificatie of zelfs maar een training, kan er voor de verandering, een keer redelijk rustig aan worden gedaan. Daarentegen zit de zaterdag echt bommetje vol. Zo moet Marcel eerst rond de klok van 8en al aanwezig zijn bij de rijdersbriefing, waarna de eerste vrije training om 9 uur aan zal vangen. Dan is er tijd voor een hele korte pauze, want de tweede vrije training begint al om 10.20 uur, terwijl de eerste slechts 40 minuutjes daarvoor is afgelopen. De tweede training zal ook 40 minuten in beslag nemen, waarna er rond de klok van 12 uur gaat worden gekwalificeerd. Daarna is er tijd om even rustig te eten, waarna ook de eerste race van het weekend op het programma staat om half 4 deze dag.

Het weer is op de zaterdag niet meer zo mooi als de vrijdag, er was regen voorspeld en dat is ook zeker gevallen. De eerste training is het dan ook koud, nat en glad op de baan. Wat natuurlijk niet resulteert in fantastische rondetijden, maar er meer voor zorgt dat iedereen voorzichtig van start gaat. Je bent immers niet van plan nu in de problemen te komen, dus het is vooral een kwestie van rijden met het verstand en niet alleen zo hard mogelijk. Daarnaast wordt de buienradar nauwlettend in de gaten gehouden, want er komt natuurlijk nog veel meer tijd op de baan aan. Gelukkig is de verwachting voor de tweede training een stuk beter, dus we wachten het even af.

Tijdens de tweede training zijn de weersomstandigheden en vooral de omstandigheden op de baan een stuk beter. De rondetijden nemen steeds vlotter af en er worden tijden gereden waar eigenlijk niemand echt iets van begrijpt. Marcel rijdt meer dan een seconde sneller dan tijdens de Zandvoort Superprix en dat terwijl dit eigenlijk zijn eerste echte snelle rondes van dit weekend en deze dag zijn. Dat belooft nog wat voor de rest van de dag. Ook voor de monteurs is dit natuurlijk een behoorlijke opsteker, zeker na de pech die we de afgelopen races toch wel hebben gehad.

Na de tweede training is het tijd om even terug te keren naar de hospitality. Het plan voor de kwalificatie is omgedraaid waardoor wij niet om 20 voor 1 aan de beurt zijn, maar al om kwart over 12 weer moeten rijden. Van de Maat besluit even zijn rust te pakken, want er wordt natuurlijk best veel van je gevraagd als je alle tijd in de auto in je eentje vol gaat maken op zo’n volle dag. Gelukkig is hij op en top getraind en doet een powernapje, als issie maar kort, soms echt wonderen. De lunch laat nog even op zich wachten, maar na de kwalificatie is het tijd voor warme, gevulde, pannenkoeken, dus dat is sowieso al iets om naar uit te kijken!

Ook tijdens de kwalificatie zijn de weergoden ons nog goedgezind en kunnen we op slicks naar buiten. Marcel heeft 20 minuten om een goede tijd, of eigenlijk 2, neer te zetten. Daar is hij inmiddels aan gewend en, op zijn nieuwe banden, weet hij dan ook goed wat hem te doen staat. De banden zijn uiteraard goed opgewarmd in de bandenwarmers, maar de eerste tweede rondes wordt er toch een beetje rustig aan gedaan om de temperatuur er echt in te krijgen. Daarna schiet Van de Maat bijna weg als een duuveltje uit een doosje. De tijden zijn echt geweldig, nog sneller dan tijdens de training van die ochtend en met een tijd van 1.43,4 rijdt hij ruim 1,5 seconden van zijn eigen snelste tijd af. De tweede tijd is ook een 1.43 maar dan met een 7 achter de komma. Het betekent uiteindelijk dat we beide races vanaf de 4de plaats mogen aanvangen.

Tijden waar iedereen vanzelfsprekend extreem tevreden mee is, zeker als je nagaat dat er vandaag 13 auto’s meedoen in onze klasse en de complete top 3 te maken heeft met resultaatseconden. Laten we nu maar heel hard duimen dat het droog blijft, al ziet het daar absoluut niet naar uit. Steeds meer donkere wolken pakken zich samen boven het CM.com circuit Zandvoort en tijdens de lunch komt het dan ook met bakken de lucht uit vallen. De rest van de middag lijkt het niet veel beter te worden, maar het is een kwestie van afwachten en veel meer kunnen we toch niet doen.

Helaas wordt het weer niet veel beter en is de baan echt zeiknat op het moment dat wij richting de parc fermé moeten gaan. Rijden op slicks is uiteraard geen optie, dus de regenbanden zijn gemonteerd en er wordt nog kort besproken wat we gaan doen tijdens een pitstop. Het ziet er niet naar uit dat de slicks nodig zijn, maar het is wel goed om te weten hoe te handelen, mocht het toch opeens enorm opklaren en opdrogen. De ramen worden nog even goed ingesmeerd met Dreft tegen het beslaan en dan is het tijd om te vertrekken naar de startopstelling. Het belooft een spannende race te worden met deze omstandigheden.

De opwarmronde wordt gereden achter de Safety Car vanwege het vele water wat nog op de baan ligt en Marcel geeft ook aan dat hij twijfelt of het veilig is om echt van start te gaan. Het lijkt erop dat er meerdere teams zijn die het daar mee eens zijn, maar het begint zachter te regenen, dus dat is dan wel weer een positief punt. De Safety Car gaat uiteindelijk, na 3 rondjes, dan ook naar binnen, waarna de race toch echt van start gaat. Iedereen thuis die de livestream heeft aangezet via onze facebookpagina kan zien hoe nat de baan is en dat het nu dus vooral een kwestie is van verstandig en voorzichtig rijden. We schieten er immers absoluut niks mee op als we nu keihard gaan knokken, schade oplopen en we morgen niet kunnen starten. De omstandigheden kunnen dan immers compleet anders zijn. Op naar een behendig uurtje rijden dus.

Zo ongeveer halverwege de race komt de Safety Car de baan weer op, daar er een auto de bocht uit is gevlogen in de “bocht zonder naam” en deze op een gevaarlijke plaats vast komt te zitten in het grind. Precies op dat moment gaat de PitWindow ook open en komt bijna elk team naar binnen. Dit zorgt voor een behoorlijke opstopping, waar het BS-Racing Team gelukkig behoorlijk aan weet te ontkomen. Wij staan vrij vooraan in de pitstraat en kunnen daar een mooie eigen plek creëren, de pitstop gaat dan ook hartstikke goed, alleen bij het uitrijden van de pits wordt Marcel wel enigszins gehinderd door een Porsche uit de klasse boven ons.  Alles gaat wel goed en een botsing blijft gelukkig uit.

Na de herstart blijft Van de Maat vooral rijden met het hoofd en niet het hart, ondanks dat hij voor zijn idee wel rijdt op de limiet van wat mogelijk is. Dit is ook wel te zien aan de rondetijden die steeds verder afnemen. Maar we hebben gelukkig wel allemaal het besef dat het natuurlijk nooit de tijden kunnen worden van tijdens de kwalificatie, omdat er nu en veel meer auto’s op de baan zijn en de toestand van de baan toch echt compleet anders zijn. Het levert ons niet het gewenste podium op, maar wat in dit geval nog vele malen belangrijker is, is dat we heelhuids over de finish komen en morgen gewoon weer van start kunnen gaan. Daarnaast is Marcel als 8ste geëindigd en dus weet hij alsnog een aantal punten binnen te slepen in het kampioenschap.

Na de race is Van de Maat toch een beetje down omdat hij aangaf het vertrouwen een beetje te missen in de regen. Gelukkig is de rest van het team er om aan te geven dat dat helemaal niet vreemd is en dat er meerdere teams zijn die de omstandigheden erg gevaarlijk vonden. We zijn vooral blij en opgelucht dat alles en iedereen nog heel is en dat er morgen nog een race op het programma staat om hopelijk revanche te kunnen nemen. Er kan zondag rustig een beetje worden uitgeslapen, want het eerste programmaonderdeel van die dag staat pas om 11.20 uur op het programma voor ons.

Zaterdagavond wordt er een andijviestamppot geserveerd en eigenlijk is dat wel het meest toepasselijk bij dit typisch herfstweer. Laat alle regen van het weekend maar mooi nu vallen, dan is het morgen hopelijk gewoon weer droog tijdens de race en kunnen we laten zien wat er nog echt in het vat zit. Iedereen kruipt redelijk op tijd zijn mandje in en is wel klaar voor de dag van morgen. De auto is al voor een groot deel klaargemaakt, dat scheelt ook weer extra preparatietijd voor de zondag.

De zondagochtend lijkt het weer een stuk beter en staat er zelfs een zonnetje aan de hemel. Maar we weten allemaal dat niets zo veranderlijk is als het Nederlandse weer. Ook nu wordt de buienradar weer nauwlettend in de gaten gehouden en rond de klok van 11en begint het dan ook gewoon weer te regenen. De warming up van 20 over 11 wordt dan ook overgeslagen door ons, daar we weten dat onze remmen al goed zijn ingeremd en de auto verder klaar is voor de race van vanmiddag kwart over twee. Hoewel dan ook precies de race van Max Vertappen begint, streamen ook wij onze race weer live op Facebook, zodat onze businessclub en trouwe supporters gewoon weer kunnen meekijken. Het gaat er enorm om spannen of het vanmiddag droog gaat blijven, al ziet het er veelbelovend uit. Ondanks dat de baan nog best nat is voor we van start gaan, nemen we de gok om direct te gaan rijden op slicks, omdat er al wel een paar droge lijnen lijken te ontstaan.

Tijdens de eerste rondes is het nog even spannend of onze keuze wel of niet goed uit gaat pakken. We verliezen in eerste instantie redelijk wat tijd, maar zien ook dat de tijden wel elke ronde beter worden. Als we dan na een rondje of 5 zien dat de concurrenten met de regenbanden al echt de banden moeten gaan koelen, weten we dat onze gok de juiste is geweest. Ronde na ronde komt Marcel beter in de race te zitten en er wordt dan ook besloten hem weer vroeg naar binnen te halen voor een stop.

Iedereen staat er helemaal klaar voor om deze soepel te laten verlopen en Van de Maat zo snel mogelijk, maar wel volgens de verplichte stoptijd, de baan weer op te krijgen en ook dat lukt. Nu is het onze tijd en we gaan er alles voor doen om vandaag dat podium te bereiken. We weten dat het erin zit en ook dat de resultaatseconden van de anderen ons nu zeker ten goede kunnen komen. Heel hard duimendraaien dus voor een plaats bij de eerste 3.

Als alle verplichte stops zijn geweest ligt Marcel op de tweede plaats, een prachtige prestatie die we natuurlijk enorm graag willen vasthouden. De race duurt op dat moment nog iets meer dan 20 minuten, dus we weten dat er nog heel veel kan gebeuren, maar ook dat Marcel zal gaan knokken voor wat hij waard is. Op het moment dat Steenmetz op plaats drie in lijkt te gaan lopen, gaat bij Van de Maat de knop om. Die tweede plaats is het minste waarmee we genoegen gaan nemen, dus het gas gaat er vol op.

Dat is duidelijk te zien aan de rondetijden die steeds maar verder afnemen en uiteindelijk zelfs in de lage 1.44 terecht komen. Dit is echt uitzonderlijk snel zo tijdens de race, zeker als je nagaat dat we de voorgaande race in de 1.45 kwalificeerden. De tweede plaats komt dan ook echt niet in gevaar, sterker nog de eerste plaats komt zelfs nog weer beetje bij beetje in het zicht. We weten dat het gat met Arendsen nog redelijk groot is, maar niet geschoten, altijd mis!

Het is ook net of Van de Maat met die gedachten in de rondte rijdt en denkt, het is nu of nooit. Zijn tijden nemen alsmaar verder af en het gat wordt kleiner en kleiner. Op het moment dat het bord met last lap wordt getoond is echt alles nog mogelijk. Het gat is vele malen kleiner geworden en elk foutje zal worden afgestraft door de man in de oranje bolide. Bij het doorkomen van de laatste bocht is het een echte nek aan nek race en na een fotofinish is het Arendsen die wint met een verschil van slechts 0,044 van een seconde. Toch slaakt het complete team een zucht van opluchting en voelt deze tweede plaats als een absolute overwinning. Wat zijn wij blij en bovenal trots op dit team dat nooit opgeeft en laat zien mee te kunnen strijden aan de top. De champagne wordt dan ook genuttigd als iedereen terug is in de hospitality.

Daarna is het alweer tijd om af te gaan breken en terug te keren richting huis, wetende dat er eigenlijk nog 1 raceweekend op ons staat te wachten op het TT Circuit in Assen. Helaas hebben we vandaag te horen gekregen dat deze wegens de huidige coronaregels voor nu eerst in de ijskast wordt gezet. Uiteraard vinden wij dit erg jammer, want we hopen oprecht nog een keer in actie te kunnen komen. Het allerliefste met publiek en dat is waar we nu dan ook keihard voor gaan duimen. Laten we ons allemaal aan de regels houden en flatten the curve, zodat van uitstel hopelijk geen afstel komt, en we heel misschien toch nog enigszins samen het seizoen mogen afsluiten. Zodra wij meer duidelijkheid hebben, hoort u dit uiteraard, voor nu zeggen wij eerst blijf vooral veilig en gezond! En laten we allemaal hopen dat er a.s. zondag een aantal mooie beelden van afgelopen weekend worden uitgezonden op RTL7 om 14.30 uur!