Raceverslag Zandvoort Superprix 21 t/m 23 augustus 2020

Zandvoort Superprix 2020

Na tien hele, hele lange maanden is het eindelijk zover! We mogen weer in actie komen tijdens een raceweekend. Uiteraard begrijpen wij het heel goed dat de start van het raceseizoen lang is uitgesteld en dat ook de races die eerder in augustus gepland stonden, niet door konden gaan. Maar ja, de olie stroomt nou één keer hard door onze aderen, dus oh, oh, oh, wat zijn we blij dat we nu echt weer los mogen.

Zoals u weet hebben we natuurlijk wel de mazzel gehad dat we twee keer hebben kunnen trainen. De eerste keer was op het gloednieuwe circuit van Zandvoort en dat is zeker nu wel in ons voordeel. Marcel is al enigszins bekend met de nieuwe baan, dus kan daar tijdens het rijden al snel op inspelen. De tweede training die we hebben gehad, was op ons favoriete circuit namelijk in Zolder. Hoewel we daar nu niet gaan rijden, hebben we natuurlijk wel flink veel informatie over de auto kunnen verzamelen wat nu weer gunstig is. Kortom, wij zijn er helemaal klaar voor om mee te strijden voor het podium!

Op donderdagmiddag was het voor Johan en Derk tijd om richting Zandvoort aan Zee te vertrekken met de truck en de trailer. Zij zoeken een mooi plekje in de tweede paddock om de hospitality neer te zetten, want het is (met een aantal regels vanwege corona) wel toegestaan om wat publiek te ontvangen tijdens dit weekend. Later op de dag volgt ook de rest van het team richting Noord-Holland waar een poging wordt gedaan de tent op te zetten. Maar het waait en niet een klein beetje, het waait extreem hard. Gelukkig laten de mannen niet kennen en staat de tent uiteindelijk, maar de wind blijft het hele weekend een grote rol spelen.

Omdat wij later zijn toegevoegd aan het programma van dit raceweekend, is het even passen en meten geweest omtrent het tijdschema en dit speelt ook mede een rol dat we op paddock 2 staan. Op de vrijdag staat er voor ons 1 lange training op het programma, waarna direct de kwalificatie gaat worden gereden. Op zaterdag rijden we vervolgens 1 race, waarna we ook op zondag weer een keer in actie komen. Beide races vinden halverwege de middag plaats, dus dat zijn hele mooie tijden! De vrijdag wordt wel even spannend, want tijdens de training mag natuurlijk niks misgaan, willen we ons goed kwalificeren.

Wat dit weekend tevens een rol gaat spelen, zijn de geluidsrestricties. Er gelden op een circuit altijd bepaalde geluidslimieten en die zijn voor dit weekend vastgelegd op 92 decibel. Dat betekende voor ons dat wij onze uitlaat behoorlijk moesten dempen, want onze BMW die komt met gemak boven de 100 decibel uit. Gelukkig hebben wij hierbij fantastische hulp gekregen en rijden we dit weekend dan ook met een gedempte uitlaten aan beide zijden van de auto. Hiermee kunnen we gerust op de drie punten van het circuit worden gemeten, zonder verdere proberen. Helaas kost het ons uiteraard ook het 1 en ander aan vermogen, maar daar laten we ons niet meteen door kennen.

Vrijdag is het lekker weer, nog steeds waait het hard en er valt af en toe wel een kort buitje, maar door de wind is het ook 5 minuten later weer droog. De temperaturen zijn dusdanig dat iedereen in een korte broek en t-shirt rondloopt. Gedurende de dag wordt de auto nog even rustig bij langs gelopen, waarna Marcel rond 5 uur plaatsneemt in de auto, nu gaat het echt gebeuren. De training van 90 minuten kan gaan beginnen. Van half 7 tot 7 is het daarna tijd voor de kwalificatie voor de rest van het weekend.

De training verloopt helaas niet helemaal zoals we van tevoren hadden gehoopt, maar dat heeft niet zozeer met onze eigen auto te maken. Maar het heeft wel alles te maken met de rode vlag die al redelijk snel werd gezwaaid en waardoor de training geen vervolg kon krijgen. Helaas betekende dit dat we misschien niet zoveel meters hebben gemaakt, als we hadden bedacht. Wel hebben we de banden en de remmen goed kunnen inrijden, wat dan wel weer gunstig is voor de kwalificatie die wel gewoon kon worden gereden onder een groene vlag.

Vlak voor de start van de kwalificatie komt Marcel nog even terug naar de hospitality waar de auto snel wordt gecheckt. De monteurs werken alsof hun leven er vanaf hangt en zorgen ervoor dat onze oranje bolide na nog geen 5 minuten weer de baan op kan gaan. We zien Marcel vechten en af en toe ook wat pech hebben met overig verkeer of opspattend grind wat een voorganger uit de grindbak rijdt. Hierdoor moet hij tot 3 keer toe zijn snelle ronde afbreken, maar desalniettemin resulteert het in twee keer een 6de startplek voor de races. Een positie waaruit dus best nog wat valt te halen tijdens de rest van het weekend.

Voor de race worden de bandjes uit hun warmers gehaald en bij de startopstelling gewisseld. Tijdens de opwarmronde gebeurd er natuurlijk niet zoveel, maar meteen bij de rollende start komt Marcel zeer lekker weg. Hij weet zich meteen een plekje naar voren te vechten in de 1ste bocht en ook in de 2de ronde wint hij een plekje. Op dat moment rijdt hij dan ook rond op plek 4, nog 1 plekje te gaan en dan liggen we op podiumkoers! Helaas merkt Van de Maat wel dat hij vermogen mist, wegens de geluidsnormen. Hierdoor kan hij de 4de plek dan ook niet vast houden. Samen twee van de andere BMW’s beland hij in de achterhoede van het veld. Daar laten we ons echter nog niet door uit het veld slaan, want er is nog tijd genoeg te gaan en wie weet wat er gebeurd na de verplichte pitstop!

Van de Maat komt na zijn stop als 7de terug op de baan, maar weet al snel de aansluiting te vinden bij de nummer 6, Ted van Vliet. Hij zet direct druk en na een paar rondjes weet hij dan ook aan hem voorbij te gaan. Nu zijn we in elk geval weer terug op de positie waarop we begonnen en ook dit zou een flinke portie punten opleveren voor een eerste race. Marcel rijdt zich werkelijk het licht uit de ogen, maar helaas zit er niet meer in dat deze 6de plek. Na de race is hij volledig oververhit en moet hij echt even bijkomen. De extra uitlaten warmen de auto namelijk heftig op, terwijl het buiten ook meer dan 28 graden is. Gelukkig staat het team direct voor hem klaar met drinken en flessen water om hem af te koelen.

Door deze extra dempers en blokkade van de luchtinlaat misten wij 40-60 pk. Omdat het op deze manier eigenlijk en niet helemaal eerlijk is qua competitie, de verschillen tussen de voorhoede en de BMW’s is enorm, en het qua warmte in de auto niet vol te houden is voor coureurs die alleen rijden, besluit Marcel na de race in gesprek te gaan met de leiding van de Supercar Challenge. Samen gaan ze kijken wat er eventueel mogelijk is voor de race van morgen. Zodat het voor iedereen een spannende strijd kan worden die conditioneel goed te doen is.

Na dit gesprek wordt dan ook besloten dat het tijdelijke uitlaadsysteem kan worden verwijderd, er een andere mapping in de auto kan worden geplaatst (deze was al eerder gereed gemaakt) en wordt de afstelling van de auto enigszins omgegooid. Het betekent nog een beste klus voor de monteurs, maar daar draaien zij hun hand inmiddels niet meer voor om. Vooral omdat ze weten dat dit morgen een enorm voordeel op kan leveren, waardoor het team “gewoon” weer aan kan sluiten bij de top en mee kan dingen naar een podiumplek en dat zou eigenlijk toch wel een hele fijne beloning zijn voor al het harde werken. Daarnaast komen er morgen natuurlijk nog een gering aantal gasten en die wil je toch ook graag iets laten zien.

Er wordt dan ook nog een flink deel van de zaterdagavond en de zondagochtend gebruikt om de auto in orde te maken, volgens de reglementen, voor de tweede race. Daarna is er gelukkig nog even tijd voor wat ontspanning. Op de zaterdagavond drinkt men nog een biertje op het strand en op de zondag is er natuurlijk de support van onze trouwe Business Club. Over hun ontvangst ten opzichte van de coronaregels is goed nagedacht, zo zijn er overal pijlen aanwezig op de vloer, staan de mondkapjes, handschoenen en de desinfecterende handgel overal klaar. Men mag maximaal met 2 personen tegelijk eten pakken van het buffet en door de tafels een beetje te verspreiden, wordt de 1,5 meter regel zo goed mogelijk gewaarborgd. Alles voor een mooie, gezellige, maar bovenal ook veilige/gezonde racedag!

Rond half 3 is het tijd om weer richting de parc ferme te gaan voor de race van vandaag. De lucht is donker en komen af en toe een paar spatjes naar beneden, maar volgens buienradar is dat hooguit een minuut of 10 en zou het dan weer klaar moeten zijn. Geen reden om in elk geval van start te gaan op de regenbanden, maar om ze gewoon weer te vervangen voor de slicks. Ook nu begint Marcel op de 6de plaats, maar vandaag dus met (hopelijk) wat meer zicht op een podiumplaats door de aanpassingen aan de auto.

Tijdens de opwarmronde gebeurt er natuurlijk ook dit keer niet zoveel, maar bij de start is het meteen duwen en trekken geblazen. Marcel verliest helaas even een plekje aan Verhagen in de 208 BMW, maar dat is slechts van korte duur. Je ziet zijn rondetijden elke keer alleen maar afnemen en dat zorgt er al snel voor dat hij zijn startpositie weer terug heeft veroverd. Vrijwel direct sluit hij ook aan bij de equipe van De Borst/Van Riet en weet hij de rode Hyundai voorbij te steken. Nog 1 plekje en we gaan het podium pakken! Maar het loopt natuurlijk ook richting de pitwindow, waarvoor wij geen tijdstraf hebben vandaag.

En dan komt er een Safety Carsituatie op de baan, precies als wij onze stop kunnen maken. Uiteraard vinden wij het heel vervelend voor degene die uitvalt, maar voor onze stop is het heel gunstig. De stop gaat vrijwel perfect en met een seconde speling keert Van de Maat als 3de terug op de baan. Zodra de lampen weer op groen gaan, gaat Marcel het gevecht aan met de nummer 2 en weet hij zelfs even deze positie over te nemen. De gevechten op de baan zijn sterk en gaan heen en weer. Waarna hij weer kort terugzakt naar de 4de stek. Maar we weten allemaal het venijn van de wedstrijd, zit hem in de staart.

Niet veel later zien we de BMW van Ruud Olij met startnummer 246 stil staan langs de kant, wat betekent dat het hele veld weer een plekje opschuift. Marcel ligt nu dus weer op plaats nummer drie. Hij hoeft deze uiteindelijk niet met hand en tand te gaan verdedigen want hij loopt alleen maar verder uit op de nummer 4. Er wordt een kleine poging gedaan tot het aansluiten bij de nummer 2, en hoewel (zeker de laatste rondes) onze tijden beter zijn, is dat gat net een tandje te groot. Toch tekenen we heel graag voor deze mooie derde plaats en wordt er door het team luid geapplaudisseerd wanneer Marcel het zwart-wit geblokt passeert. Zelf zegt hij op dat moment: “Niet vergeten naar het podium te gaan hea ;).”

Het team verzamelt zich dan ook eerst weer even samen bij de hospitality, voor zij met de aanwezige businessclubmembers naar de tent van de Supercar Challenge vertrekken. Hier volgt voor het eerst dit seizoen een podiumuitreiking. Welke zeker nu, natuurlijk best bijzonder is. We hebben dit keer geen champagne, maar wel mondkapjes en bovenal een prachtige medaille om mee te nemen terug naar Rijssen. Terug in de hospitality doet Marcel nog verslag en wordt het buffet verder genuttigd. Al met al dus zeker een mooi raceweekend, waarin de potentie van het team maar weer eens duidelijk is geworden en waarna we alleen nog maar meer uitkijken naar de weekenden die nog gaan komen. Gelukkig hoeven we dit keer niet zo lang te wachten, want over twee weken mogen we alweer in actie komen tijdens de DTM op het TT Circuit in Assen. Op naar nog een mooi seizoen!