Raceverslag DTM 4 t/m 6 september 2020

Het is bijna niet voor te stellen dat we nu “alweer” onze tweede raceweekend tegemoet gaan, terwijl we nog helemaal niet zo lang geleden, nog geen race hadden gereden. We denken natuurlijk met veel plezier terug aan de Zandvoort Superprix, waar het hele lange wachten werd beloond met een prachtige derde plek tijdens de tweede race. Tuurlijk is er nog ruimte voor verbetering, we willen immers wel 1 of 2 treden nog omhoog op het podium, maar het is zeker een verdienstelijk begin.

Daarom is het vooral tijd om al snel vooruit te kijken richting de races tijdens de DTM die alweer heel vlot volgen op de Zandvoort Superprix. We hebben namelijk maar 1,5 week om ons hierop voor te bereiden. Nu is de auto gelukkig vrij goed het 1ste weekend doorgekomen, maar we lopen hem uiteraard volledig bij na voor we weer het circuit op gaan. Helaas mogen we in tegenstelling tot Zandvoort, bij dit raceweekend geen gasten ontvangen. Dit vinden we uiteraard enorm jammer, maar we begrijpen het ook, aangezien het een internationaal race-evenement is en je alle risico’s toch zo klein mogelijk wil houden. Dat betekent niet dat we er niet alles aan gaan doen om u thuis “gewoon” mee te laten genieten, maar laten we eerst maar eens vertrekken richting Assen.

Donderdagmiddag rond de klok van vijven is het zover, dan staat de truck met de trailer gereed voor vertrek. Johan en Derk zullen samen vast vertrekken en in de loop van de avond zal ook de rest van het team richting Drenthe rijden. Het weer is helaas niet zo geweldig en het ziet er niet naar uit dat het de rest van het weekend echt veel beter gaat worden. Maar laten we duimen dat het nog omslaat, want in Nederland is niks zo veranderlijk als het weer. Als Derk en Johan een kleine 2 uur later op het circuit zijn, komt de regen nog steeds losjes uit de lucht vallen. Geen weer om te beginnen met het opzetten van de tent. Dan maar genieten van de warme maaltijd die al in Rijssen in voorbereid.

Helaas wordt het weer de rest van de avond niet beter, dus we laten de spullen voor nu nog maar even ingepakt en gaan morgen na de rijdersbriefing en de eerste training wel druk aan de slag met het opzetten van de hospitality. Omdat de briefing al vroeg is, kruipen we redelijk op tijd onder de wol. Laten we maar hopen dat het zonnetje morgen wel schijnt en het iets aangenamer is op het circuit.

Vrijdagochtend is het gelukkig een stuk beter, de temperatuur is aangenaam en het zonnetje staat hoog aan de hemel. Marcel vertrekt rond de klok van kwart voor 8 richting de rijdersbriefing en de rest van de jongens begint met het neerleggen van de vloer en de rest van de opbouw van de tent. Het voordeel is nu dus dat het droog is, waardoor het sleutelen aan de auto eventueel nog voor een deel in de openlucht kan gebeuren. Als Marcel terugkeert legt hij nog even uit wat de bedoeling is, bij welke pitbox de auto mag staan tijdens de stops, en wanneer deze plaatsvinden. Daarnaast zijn de regels voor ons dit weekend erg streng. Zo mogen we met maximaal 8 teamleden en 2 coureurs per team in de paddock zijn, maximaal 6 in de pitstraat en mogen maar 2 van ons daadwerkelijk een kijkje nemen bij de muur. Ook worden we elke dag getemperatuurd en dienen we te allen tijde een mondkapje te dragen. Veiligheid boven alles!

Om half elf is het dan tijd om voor het eerst de baan op te gaan, tijd voor de eerste meters op het circuit van Assen dit jaar. Alleen gaat die training niet helemaal zoals we het zelf graag hadden gezien, de slang van de stuurbekrachtiging schiet los en dat maakt het niet bepaald handig om te rijden. Plus, dit probleem moet natuurlijk zo snel mogelijk verholpen worden, anders kan er tijdens de tweede training eigenlijk ook niet gereden gaan worden. Daarom gaat Derk direct vol gas, letterlijk en figuurlijk, richting Almelo om de slang te laten repareren en eventueel een reserve mee te nemen. Soms blijkt haastige spoed, niet zo goed en komt er nog even een stop politie bordje aan te pas. Gelukkig laat ome agent hem verder rijden en keert Derk met het juiste materiaal weer terug op het circuit. Daar wordt alles snel vervangen, voor de training die om 10 over 4 zal gaan beginnen. Geluk bij een ongeluk dat er nu wat extra uurtjes tussen zitten en de auto goed kan worden hersteld. Ondertussen in de hospitality gereed en dus zijn we helemaal klaar voor de dag van morgen en zondag.

De tweede vrije training verloopt gelukkig een stuk beter, Marcel weet flink wat meters te maken en komt twee keer de pitstraat even in om de auto na te laten kijken. Alles ziet er goed uit, het is nog steeds heerlijk weer, met een aangename temperatuur en het eten voor vanavond is al besteld. Tijd om de dag goed af te ronden en de auto vast uit te lijnen voor de kwalificatie van zaterdagochtend. Dan is het weer redelijk vroeg dag, want om 08.50 zal de quali al aanvangen. Het is maar goed dat we een team vol vroege vogels hebben.

Zaterdag is het weer helaas wederom omgeslagen, want bij aanvang van de kwalificatie is de baan nog redelijk nat. Dat is helaas niet echt in ons voordeel aangezien onze auto achterwiel aangedreven is. Daarnaast is de baan glad, wat ervoor zorgt dat de auto makkelijk de achterkant een beetje kan verliezen. Dat dit daadwerkelijk het geval is, ondervindt Marcel al vrij snel. Hij doet een 180 en staat achterstevoren op de baan. Gelukkig weet hij zich snel weer te herstellen en kan hij zonder problemen zijn weg vervolgen. Net als hij helemaal in zijn element begint te komen en de rondetijden echt beginnen af te nemen, zit de tijd er helaas al op. Met nog twee ronden meer had er meer in het vat gezeten, maar het is nu even niet anders. De kwalificatie duurt hier nu eenmaal slechts 20 minuutjes. Daarnaast weten we ook, het echt gevecht is pas tijdens de race.

In de loop van de dag blijft het nog redelijk wisselvallig, op het ene moment is het lekker warm en zonnig, terwijl er tien minuten later maar zo weer een plaatselijke bui kan vallen. Het is dan ook nog niet zo makkelijk om te besluiten op welke banden de race vanmiddag aangevangen gaat worden. Terwijl de auto volledig wordt gecheckt, wordt ook buienradar nauwlettend in de gaten gehouden. Het lijkt erop dat we een droge race gaan rijden en dat zou erg fijn zijn, want dan kunnen we vanaf het begin vol in de aanval. Zeker met de nieuwe slicks die nog op ons liggen te wachten.

Al in de hospitality leggen de monteurs de laatste hand aan de auto en worden inderdaad de slicks gemonteerd onder de BMW. Ook op de parc ferme mag namelijk officieel maar 1 teamlid aanwezig zijn en dat maakt het onmogelijk om daar de banden nog te vervangen. De go pro’s worden gestart en zo kan men vandaag ook thuis meegenieten van de race, ondanks dat men er niet in het echt bij is.  Het zorgt toch net voor dat extra stukje beleving en gevoel. Ook voor de rest van de monteurs is het natuurlijk toch leuk om zo mee te kunnen kijken, want normaal gesproken gaan we altijd samen richting de start.

Tijdens de opwarmronde krijgen we helaas al te maken met een uitvaller in het veld, welke gelukkig wel op tijd veilig aan de kant van de baan kan worden gezet. Al voor de start heeft Marcel dus een plekje te pakken, al is dit natuurlijk nooit de manier waarop je dat graag ziet. Bij de rollende start komt Marcel ook goed weg, al moet hij na de eerste bocht flink in de ankers. De blauwe BMW van Arendsen staat haaks op de baan en kan zijn weg niet vervolgen, waarna Van de Maat moet zorgen dat hij uit kan wijken om zijn weg wel voort te zetten. Het scheelt slechts millimeters, maar hij weet zich om de bolide heen te sturen en kan zijn weg schadevrij vervolgen.

Uiteraard verliest hij hierbij wel wat tijd en daardoor duurt het even voor hij de echte aansluiting bij de rest van het veld weer heeft gevonden. Maar we laten ons niet op de kop zitten en de race is nog lang, dus vol gas door het veld! Dat gaat ook allemaal hartstikke goed en nog voor de verplichte pitstop heeft Marcel alweer twee plekjes weten te pakken. Hij ligt dan op de 6de plaats en we weten dat het tweede deel van de race altijd zijn sterkste kant is. Dus we duimen nog gewoon door voor een verdere opmars. Als hij na de stop nog weer 3 plekken weet te pakken, is dat immers toch een podiumplaats voor het BS-Racing Team.

Tussen de 25ste en de 35ste minuut komt Marcel naar binnen en moet hij helaas vijf seconden langer stil blijven staat. Dat heeft te maken met de resultaatseconden die we mee hebben genomen vanuit Zandvoort door de onze derde plaats aldaar. Toch levert dit verder nog geen problemen op en kan Marcel verder blijven jagen op een topklassering. Die lijkt er lange tijd ook in te zitten, want hij weet inmiddels de 4de plek op de baan over te nemen en zijn rondetijden zijn goed te noemen, alleen wordt ons dan een tijdstraf van 20 seconden opgelegd voor het overschrijden van de track limits. Drie dubbel balen natuurlijk, want dat maakt een topklassering een stuk lastiger, maar wij geven nooit op. Peter vertrekt naar de wedstrijdleiding voor uitleg en Marcel blijft stampen op de baan.

Maar dan vlak voor het einde van de race, met nog slechts 2 rondjes te gaan, slaat het noodlot echt toe. We zien de auto langzaam het rechte stuk opkomen en vlak na de eerste bocht kan Van de Maat niet anders doen dan de auto parkeren in het gras. Er is iets niet in orde, wat natuurlijk enorm spijtig is voor het eindresultaat. Toch weten we nog wel in de top 10 te finishen omdat we meer dan 75 % van de race hebben volbracht, maar dit was uiteraard niet wat we van te voren bedacht hadden.

Helaas is niet direct duidelijk wat het probleem is en dat willen we natuurlijk wel zo snel mogelijk onderzoeken. Hier wordt gelukkig fantastisch aan meegewerkt, want slechts een kwartiertje na de race mogen we de auto al ophalen vanaf een plaats waar de technische controle wordt gedaan. Het puzzelen kan gaan beginnen, of nou ja, eigenlijk meer het sleutelen. De hele avond wordt er doorgewerkt aan het herstel, want de schade blijkt gelukkig erg beperkt. Een kapotte bougie heeft onze uitvalbeurt veroorzaakt, maar nadat die vervangen is en de auto van a tot z is nagelopen, weten we zeker dat we morgen wel weer deel kunnen nemen aan de race. Nu is het eerst tijd voor bed en gelukkig mogen we morgen wat langer blijven liggen, want we rijden pas om kwart over drie.

Zondag is het weer helaas weer helemaal omgeslagen, het is nat, heel erg nat en het ziet er niet naar uit dat het vandaag nog echt een zonnige dag gaat worden. Waar er gister af en toe een buitje viel, probeert het zonnetje nu heel af en toe zich te laten zien. Jammer maar helaas, vandaag zal er niks anders opzitten dan de race te rijden op regenbanden en een natte baan. De T-shirts worden vervangen voor truien met een jas erover en zo vertrekken we richting de parc ferme en onze pitbox. Ook nu weer met de go pro’s ingeschakeld zodat iedereen weer met ons mee kijken. Voordeeltje van vandaag: we hebben geen last meer van de resultaatseconden, dus onze pitstop zal weer vijf seconden korter zijn.

Omdat de baan zo verschrikkelijk nat is, wordt besloten de start van de race te laten plaatsvinden achter de safety car. Dit om ervoor te zorgen dat de banden wat langer de tijd hebben om op temperatuur te komen en hopelijk ook de baan wat droger te maken. Na een ronde of drie kan er alsnog echt van start worden gegaan en kan er gejaagd gaan worden op een podiumplaats. Vandaag starten we vanaf plek 8, wat toch ook alweer een plekje scheelt te opzichte van gisteren. Het zicht is nog steeds niet geweldig en er is veel sprake van spray, wat zorgt voor behoorlijk tricky omstandigheden op de baan.

Toch weet Marcel goede zaken te doen en wat plekjes te winnen, want hij rijdt toch nog vrij vlot rond op de 6de positie en net als gisteren, komt hij op deze plaats naar binnen voor zijn verplichte pitstop. Deze verloopt erg soepel en al snel kan hij zijn weg dan ook vervolgen. Op een 4e positie raakt hij vol in gevecht met de Hyundai van De Borst/Van der Riet, maar wordt daarbij net iets te enthousiast. Hoewel hij ervoor lijkt te zitten, verliest hij de controle over de auto een klein beetje. Hierdoor gaat hij iets te wijd over de curbstones en raakt de auto in de grindbak. Van de Maat kan zijn weg gelukkig, met een klein beetje hulp van de rescue car, wel vervolgen. Helaas wel met twee rondjes achterstand, maar we gaan door, want het venijn van de race, zit hem altijd in de staart.

Jammer genoeg zit echt aanvallen er natuurlijk niet meer in, zeker niet door nog twee safety car situaties, maar we rijden alsnog rond op de 9de plek wat nog altijd zorgt voor punten in het kampioenschap. Daarnaast zijn de rondetijden zeer goed, zeker voor Marcel, die zelf aangeeft geen regenrijder te zijn. Het meest fijne is echter dat we weten dat de auto weer helemaal goed is en de motor loopt als een zonnetje. Wat toch maar weer “gewoon” is gepresteerd door onze fantastische vrijwilligers! Helaas was dit misschien niet helemaal het weekend zoals wij hem hadden gehoopt, maar we hebben zeer veel geleerd en komen heel graag terug over 3 weken, voor revanche!

Gelukkig mogen we in het laatste weekend van september ook weer gasten ontvangen in onze hospitality, wat dat weekend sowieso alweer wat mooier maakt en zo hopen we dat u ons weer naar een overwinning kunt gaan juichen. Wij gaan er in elk geval weer vol voor tijdens de Gamma Racing Days op 26 en 27 september a.s.!