Raceverslag DTM Assen 17 t/m 19 september 2021

U kunt zich vast bijna niet voorstellen dat onze vorige races tijdens Jacks Racing Day alweer ruim een maand geleden zijn. Toch zijn dit natuurlijk races waaraan we erg graag terugdenken, zeker gezien onze dubbele overwinning op ons thuiscircuit! We zijn dan ook erg verheugd dat ook de komende races van de DTM op dit circuit gaan plaatsvinden. Vanzelfsprekend gaan we er alles aan doen om onze prestatie te kopiëren, maar dat wordt dit weekend wat lastiger gezien de 30 resultaatseconden die we nu mee hebben genomen. Toch achten we een podiumplek zeker niet onmogelijk, dus sleutelen we er nu eerst weer lustig op los!

Gelukkig zit er wat tijd tussen de races, dus geeft dat ons ook iets meer tijd om de auto precies naar wens af te stellen. Groot voordeel is dat we tweemaal achter elkaar rijden op dezelfde baan, dus de puntjes echt goed op de welbekende i kunnen worden gezet. Onze monteurs kennen de auto daarnaast inmiddels natuurlijk van binnen en buiten, dus laten we hopen dat onze auto straks weer de snelste is op de baan.

Op de donderdagmiddag voor het raceweekend vertrekt Johan samen met Jarno richting Assen, zij nemen de truck en trailer alvast mee die kant op, waarna ook de rest van het team langzaamaan binnendruppelt. De hospitality wordt lekker in het zonnetje opgezet en zodra de zon ondergaat wordt er genoten van een verse pastamaaltijd. De innerlijke mens moet immers ook goed worden verzorgd. Daarna wordt de laatste hand gelegd aan de opbouw en vertrekt Marcel richting de rijdersbriefing waar hij alvast extra informatie ontvangt over de rest van het weekend.

De vrijdag belooft een drukke, maar vooral lange dag te gaan worden. Onze eerste training is al vroeg in de ochtend rond een uur of half 9, waarna er ’s middags om half twee nog een training volgt en aansluitend is het ook nog eens tijd voor onze kwalificatie welke pas om even na zessen in de avond begint. Het geeft ons tussendoor wel rustig de tijd om te genieten van zelfgebakken pannenkoeken en voor de laatste afstellingen aan de auto, dus al met al gaat de tijd toch nog best snel voorbij.

Op de vrijdagochtend komt het zonnetje al lekker door als het tijd is om richting de baan te gaan, hoe anders dan de vorige keer! En het mooiste van alles? Het belooft het hele weekend goed weer te blijven! Tijdens het halfuurtje wat we kunnen trainen, worden er helaas vanwege een rode vlag, niet heel veel rondes gereden. Toch zijn de minuten die we konden rijden goed benut en wordt er met een prima gevoel teruggekeken op de eerste training. Datzelfde geldt uiteindelijk ook voor de tweede training, waarin weer wat extra meters zijn gemaakt. Marcel is zeer tevreden en kijkt uit naar de kwalificatie van vanavond.

Bij aanvang van de kwalificatie begint de zon langzaam te zakken achter de tribunes van het circuit, ook wordt het iets kouder, maar dat is geen probleem. Van de Maat zit meteen bij aanvang helemaal klaar om een snelle tijd op de klok te zetten, we hebben immers maar twintig minuutjes. Vanaf het moment dat de tijd begint te tikken zet hij direct aan en rijdt op de top van zijn kunnen. Hij vlamt drie mega snelle rondes neer en besluit dan de pits op te zoeken. Na overleg wordt besloten niet verder naar buiten te gaan en de banden te sparen voor de race van morgen. Marcel heeft op dat moment de 3de plaats ruim in handen, met een seconde speling op zowel de nummer 1 en 2 als de nummer 4. Onze beste startpositie ooit hier op het TT Circuit in onze BMW.

De zaterdag belooft aan lange, maar drukke en gezellige dag te worden. We mogen gelukkig weer behoorlijk wat gasten ontvangen en er hebben zich dan ook weer ruim 60 businessclubleden aangemeld voor deze dag! De catering voorziet ons ’s middags van een warm en koud buffet, wat extra prettig is, omdat we pas om 10 voor 6 in actie gaan komen op de baan. Toch vliegt de tijd voorbij en is de sfeer in de hospitality opperbest. Iedereen is met elkaar in gesprek en ook van de andere races, in het bijzonder de DTM, wordt vanzelfsprekend volop genoten.

Dan is het tijd voor de race waarvoor iedereen gekomen is en waar wij natuurlijk zelf ook naar uit hebben gekeken, namelijk die van onszelf! We vertrekken rond 20 over 5 richting de prégrid waar alle auto’s worden opgesteld, vanuit daar vertrekt een gigantisch veld richting de startopstelling voor de opwarmronde en de rollende start. Deze verloopt op zich prima en Marcel komt zeer goed weg, de rest van de race is echter behoorlijk hectisch te noemen en organisatorisch gaat er dan ook het één en ander mis.

Vlak voor de pitwindow wordt geopend is er sprake van een safetycarsituatie. Het is daardoor niet helemaal duidelijk of we wel of niet naar binnen mogen komen voor onze verplichte stop. Puur uit veiligheid en om mogelijke straffen te voorkomen, rijdt Marcel dan ook nog een extra ronde door. Hierna komt hij wel naar binnen en moeten we natuurlijk onze extra 30 seconden inlossen. Voordeel is dat hij gewoon weer bij de trein aan auto’s aan kan sluiten en daarmee niet heel veel tijd verliest. Als de baan net weer vrij wordt gegeven, begint er echter een tweede auto olie te verliezen en moet de safety car opnieuw de baan op. Daar gaat het mis, want hij pakt de verkeerde auto op als leider van de race.

Marcel verliest alleen hierdoor al vier plaatsen en zakt terug naar plaats zes, hij moet namelijk wel achter de safety car blijven, terwijl een aantal van onze concurrenten bijna een complete ronde voorsprong hierdoor krijgen. Behoorlijk jammer, maar het hoort er deze race helaas bij. Gelukkig weet Van de Maat als de groene vlag weer wordt gezwaaid, toch snel weer twee posities naar voren te kruipen. Het team sluit een podiumplek nog steeds niet uit.

Maar dan horen ze over de boordradio dat de complete voorruit onder de olie zit en Marcel naar binnen moet komen. Door een oorzaak van buitenaf is een olielekkage ontstaan en het is niet verantwoord om daarmee door te blijven rijden. Daarnaast is het zicht totaal weg. Het is heel vervelend, want op dat moment staan er nog maar 6 minuten op de klok. Toch gaat veiligheid uiteraard voor en omdat we wel meer dan 75 % van de race hebben gereden, worden we toch meegenomen in de eindklassering.

’s Avonds gaan de monteurs meteen op zoek naar de oorzaak van het lek, welke gelukkig al snel wordt gevonden. Het vervangende onderdeel hebben we bij ons in de trailer en de auto kan zeker weer gereed worden gemaakt voor de race van morgen. Ook dan rijden we pas aan het einde van de middag, dus dat geeft ons de tijd om de auto weer gereed en vooral ook erg goed schoon te maken.

Zondag begint de dag iets frisser dan de dagen hiervoor, maar het is nog steeds een prima nazomerse dag. Ook vandaag komen er weer een mooie groep met gasten langs in de hospitality om ons team in actie te zien. Wij werken gestaag door aan de auto en weten dat er, dankzij de pech van gisteren, 15 resultaatseconden zijn weggevallen. Kortom we ruiken dat podium en willen hierop natuurlijk zeer graag plaatsnemen!

Rond de klok van 20 over 4 vertrekt het team weer richting de prégrid. Dit doen zij iets eerder dan normaal, om daar te plaatse de banden nog een keer om te wisselen, zo blijft er extra warmte in de echte racebanden dankzij de bandenwarmers, wat ervoor zorgt dat Marcel meer grip heeft bij de start. Initieel komt hij dan ook erg goed weg en lijkt hij zelfs meteen de leiding in de wedstrijd over te kunnen nemen. Helaas komt hij in het gedrang met één van de Radicals die volledig de controle over zijn auto verliest. Van de Maat ziet het aankomen en moet hierdoor vol in de ankers en zelfs even met zijn bolide buiten te baan. Hij valt daardoor terug naar een 6de positie, maar dat is slechtst van hele korte duur. In één ronde weet hij maar liefst 2 concurrenten te verschalken en na een rondje of drie gaat hij aan de leiding van de Supersport 1 klasse. Net als gister komt de safety car een aantal keren de baan op, wat ervoor zorgt dat hij niet echt een voorsprong kan opbouwen, terwijl hij de snelste man op de baan was in zijn klasse.

Na de verplichte pitstop is er, wegens de 3de safetycarsituatie van die dag, even twijfel over onze positie op de baan, dit blijkt uiteindelijk op dat moment de twee plaats te zijn. Met nog dik een kwartier te gaan wordt echter de groene vlag weer gezwaaid en weet Van de Maat de leiding terug te pakken in de race met een prachtige inhaalactie. De leiding in handen houden wordt nog een spannend gevecht van met de equipe van Van den Berg, maar Marcel geeft de overwinning niet meer uit handen en hij wordt onder luid gejuich van het team ontvangen nadat het zwart wit geblokt wordt getoond! Wederom een prachtige overwinning voor het team, wat het hele weekend al erg snel was op het TT Circuit hier in Assen. Er wordt met z’n allen even geproost voordat er wordt afgebroken en het team weer voldaan richting Rijssen en omstreken vertrekt.

Het was weer een mooi weekend, waarvan we hopen dat er nog twee mogen volgen dit seizoen. De eerste tijdens het Spa Racing Festival halverwege oktober, waarna we het seizoen traditiegetrouw zullen afsluiten met de Hankook Finale Races wederom hier in Assen op 30 en 31 oktober. Wij kunnen niet wachten!