Raceverslag Gamma Racing Days 25 t/m 27 september 2020

Je zou bijna zeggen dat het jammer is dat je de trailer niet mag stallen op het circuit, want met slechts 3 weken tussen de races op het TT Circuit was dat niet eens zo’n gek idee geweest. Echter kan dat natuurlijk niet, want de auto, catering, hospitality en ook het gereedschap moest wel weer mee richting onze thuisbasis in Rijssen. De DTM heeft ons niet helemaal gebracht wat we hadden gehoopt, maar heeft wel laten zien dat er veel progressie is geboekt, maar ook nog steeds valt te boeken. Dat heeft wel geweldige races opgeleverd en veel AirTime op RTL7. En dat zijn we natuurlijk ook zeker van plan te doen tijdens de Gamma Racing Days.

Normaal gesproken natuurlijk het grootste race-evenement van ons land met ruim 100.000 mensen aan publiek en races met zowel motoren als auto’s en demonstraties vanuit de formule 1. Dit jaar gaat het natuurlijk allemaal een beetje anders, maar we zijn mega blij dat we hier wel gasten mogen ontvangen! Dat geeft toch wel een extra boost tijdens de races en geeft je een extra goed gevoel om te strijden voor het podium. Veel leden van de Business Club stonden te popelen. We gaan er dan ook alles aan doen om de wedstrijddagen zo mooi mogelijk te laten verlopen en alles goed op te bouwen. Uiteraard alle regels rondom corona in het oog houdende. Maar goed laten we niet op de zaken vooruit lopen en eerst de schade aan de auto herstellen om überhaupt te kunnen starten.

Dat wordt nog best een klus, want zoals al aangegeven, echt sprake van pauze is er gewoon niet. Dat betekent dat er weer volop gewerkt wordt op de woensdagavond en daar waar men ook maar een uurtje over heeft. De auto moet namelijk de donderdag voor de race al klaar worden gezet voor de technische controle. Dat is weer keurig gelukt, want als je allemaal de schouders eronder zet, kom je een heel eind. Ook is er donderdagmiddag een mooie plek bemachtigd in de paddock zodat wij de grote hospitality en een ruim buitenterras kunnen inrichten. Dus we gaan het weekend vol vertrouwen tegemoet en hopen dat de weergoden ons, ondanks de voorspellingen, toch een beetje goedgezind gaan zijn.

Tijdens het opzetten van de hospitality is de lucht erg donker, maar blijft het gelukkig voor het grootste gedeelte wel droog. Eerst wordt de vloer neergelegd, waarna er snel een warme maaltijd wordt genuttigd en het team uiteindelijk praktisch compleet is. Dat maakt het wat makkelijker om daarna de complete tent neer te zetten. Dit keer werken we ook met het extra lange gedeelte en een aparte tent voor de drinkgelegenheid, want we proberen alle extra ruimte die we kunnen krijgen te benutten met oog op de regels rondom corona. Veiligheid en gezondheid boven alles! Als de tent staat wordt deze nog extra versierd, aangezien we deze week 4 jarigen hebben binnen het team, waarvan de tweeling zelfs de vrijdag op het circuit hun verjaardag zal vieren. Dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan!

Vrijdag is het vroeg dag voor de heren, er staan in de ochtend twee vrije trainingen op het programma, voorafgegaan door de rijdersbriefing. Marcel zit dan ook al rond 8 uur in de zaal om alle informatie omtrent pitstops etc. te ontvangen. Daarna is het tijd om voor het eerst los te gaan op de baan. De omstandigheden zijn dan niet optimaal. Het heeft vroeg in de ochtend nog erg geregend, dus het is een twijfelgeval welke banden het meest geschikt zijn. Mega goede rondetijden zitten er niet echt in omdat de baan dus half nat/half droog is. Toch verloopt de training verder helemaal prima en is het gevoel aan de auto goed.

Tussen de trainingen door is er nog even tijd om terug te gaan naar de tent en de auto te checken. Voor de rest van de dag zal de tweede training plaats gaan vinden om half 12 vandaag en de kwalificatie rond de klok van half 6. Op zaterdagmiddag staat er een race op het programma en aan het eind van de zondagmiddag zullen we dan aansluitend nog een keer in actie gaan komen. Een mooi verdeeld programma dus. Maar laten we nu eerst maar uitkijken naar de tweede training. Het weer klaart inmiddels beetje bij beetje op, dus het belooft nu in elk geval een droge training te gaan worden.

De tweede vrije training gaat dan ook nog sneller dan de training eerder deze ochtend. Marcel komt als een duveltje uit een doosje in actie en rijdt rondetijden waar je u tegen zegt. Over het algemeen in het TT-Circuit niet het snelste circuit voor onze BMW, maar daar is nu totaal niks van te merken. Hij komt goed mee met de top en rijdt gemiddeld een seconde sneller dan een paar weken geleden en zelfs twee seconden sneller dan de rondes die we vorig jaar neer wisten te zetten. De auto is dus perfect in orde en dat stemt ons toch zeer tevreden voor nu en het biedt hopelijk ook kansen voor de rest van het weekend.

Na de tweede training is het tijd voor een lekker warme lunch met knakworst en saté, waarna er even gezeten kan worden. Het duurt immers nog wel een tijdje voor de kwalificatie aanvangt. Er wordt uiteraard wel een plan de campagne opgesteld en ook nu wordt de auto helemaal gecheckt voor hij de baan weer op zal gaan. Marcel rust nog wat zodat hij straks weer helemaal fit is. Het vergt natuurlijk veel uithoudingsvermogen om bijna 2 uur in de auto te zitten met deze snelheden op een dag.

Ook de rest van de middag blijft het gelukkig droog, wat net wat fijner is tijdens de quali, er worden dan ook slicks onder de auto gemonteerd voor dat Van de Maat weer flink aan de bak gaat. Op Assen in de kwalificatie meestal wat korter en dat is ook nu het geval. Binnen 20 minuten zal er een snelle tijd moeten worden neergezet. We zien elk rondje de tijd afnemen en dat is natuurlijk een goed teken. Maar we zijn niet de enige op de baan en dat is soms in dit geval toch wat ongemakkelijk. Door het overschrijven van track limits en langzamere auto’s uit andere klasses, raakt Marcel tot 2 keer toe een rondetijd kwijt, maar desalniettemin weet hij zich 2 keer als 5de te kwalificeren en dat biedt zeker nog voldoende kansen voor de races van morgen en zondag.

De zaterdag belooft sowieso een leuke dag te gaan worden, want er is dit keer weer publiek aanwezig en dat betekent dat we ook businessclubmembers gaan ontvangen! We rijden op een hele mooie tijd, namelijk rond de klok van 2en en dat maakt het ook aanlokkelijk om te blijven kijken voor het andere publiek. Daarnaast is er zowel een livestream, als een livetiming, wat ervoor zorgt dat men thuis ook goed kan meekijken. Kortom, echt reden genoeg om volop te gaan strijden voor het podium! Daar gaan we dan ook volop voor! De opstelling in de hospitality is vrijdagavond al klaar gezet, dus zaterdag kan er ook rustig de laatste hand worden gelegd aan de oranje bolide.

De zaterdagochtend wordt dat dan ook gedaan, nog voor de pannenkoekenlunch, wordt de auto uitgelijnd. Eerst lijken we een beetje achter te lopen op schema, maar twee keer knipperen met je ogen, en onze mannen hebben die tijd alweer ingehaald. Er heerst dan ook rust voordat we naar de parc ferme vertrekken om de race te starten. In tegenstelling tot wat was voorspeld, valt er nog geen regen en lijkt het er ook op dat we de gehele race worden ontzien. Wat echt top zou zijn, want dat betekent dat we geen banden hoeven te wisselen tijdens de stop!

Tijdens de opwarmronde en de start gebeurd er niet zo bijzonder veel. Marcel komt wel goed weg en weet een plekje naar voren te schuiven, dus het is zeker een begin. Natuurlijk nog niet meteen het podium, maar hé, we zijn pas net een minuutje onderweg, dus we hebben nog alle tijd. Alles verloopt prima, tot er een safety car de baan op komt. Het blijkt dat er een incident is geweest met meerdere auto’s, waarbij ook Marcel betrokken is geweest. De schade voor ons valt gelukkig mee en Van de Maat kan zijn weg wel vervolgen, al wordt er natuurlijk wel gekeken wie de schuldige is aan het incident en of er straffen worden opgelegd. Voor nu is er nog niet zoveel aan de hand, dus we rijden mooi door richting de verplichte stops, welke vandaag tussen de 25ste en 35ste minuut gaan plaatsvinden.

Tijdens de pitwindow komt Marcel naar binnen en wordt de schade opgemeten, er wordt daarop besloten een deel van de achtervleugel te verwijderen omdat het los hangt, maar dat gaat met redelijk grof geschut. Hierdoor blijft praktisch de hele achterbumper achter bij de stop, maar kan Van de Maat wel veilig verder en het heeft gelukkig geen extra tijd gekost tijdens de pitstop. Sterker nog, na onze stop liggen we nummer 1 in onze klasse. De banden zijn nu goed warm en er zijn nog wat teams met resultaatseconden, kortom podium here we come!

Of toch niet? We zien ineens op de borden verschijnen dat ons een drive through penalty wordt opgelegd. Dat betekent dat we een keer extra door de pitstraat moeten rijden, waardoor we een kleine halve minuut aan tijd verliezen. Omdat wij direct van mening zijn dat deze straf voor het eerder voorgevallen incident onterecht is, vertrekt er direct iemand naar de wedstrijdleiding. Wie weet kunnen we met onze uitleg deze straf immers voorkomen en zo toch de podiumplek binnenslepen. Marcel blijft eerst dan ook nog rustig buiten. Helaas heeft het bezoek aan de leiding tijdens de race geen nut en vallen we na de straf terug naar plaats 5. Nog steeds niet slecht en volop in de punten, maar natuurlijk niet waarop je op hoopt als je op de eerste plaats rijdt.

Na de race gaat ook Van de Maat naar de wedstrijdleiding om nogmaals uit te leggen hoe het volgens ons is gegaan. Zelfs 1 van onze concurrenten geeft aan dat de fout niet bij ons lag, maar ja daarmee zijn we nog niet geholpen. Uiteindelijk worden in de hospitality alle onboard beelden bekeken en wordt nog een keer de wedstrijdleiding opgezocht om deze beelden te tonen. Een uur na de wedstrijd volgt dan ook een oprecht excuses vanaf hun kant en wordt aangegeven dat de opgelegde straf onterecht is. Er wordt zelfs gesproken over een “prachtige inhaalactie”. Wat voor ons natuurlijk heel erg fijn is om te horen, al hebben we ons podium er niet meer terug. Maar laten we vooral het positieve weer niet vergeten. We kunnen meedoen in de top en voor morgen hebben we wederom niet te maken met resultaatseconden, kortom morgen zitten wij bij die top 3!

Zaterdagavond wordt alles in de hospitality nog een keer extra Coronaproof gemaakt en voorbereid op de komst van de gasten morgen. Het beloofd gezellig druk te worden, maar we willen nog steeds dat iedereen met een gerust hart durft te komen en zijn/haar afstand kan bewaren. Op de zondagochtend staat de koffie al op tijd klaar en ook de appelgebakjes kunnen worden gepakt door de liefhebbers. We gaan er een mooie dag van maken, samen maar toch op afstand! Ondanks het druiligere weer en de pech van gisteren, vandaag wordt onze dag!

Maar dan vlak voor het vertrek naar de startopstelling wordt het toch nog even spannend, de auto wil namelijk niet goed lopen. Het blijkt dat er een gasklepsensor niet zuiver is, deze wordt snel vervangen door de monteurs en Marcel gekalibreerd de software met behulp van de computer. Gelukkig kunnen we het maar beter nu hebben dan tijdens de race… het wordt letterlijk een race tegen de klok, maar met nog 2 minuten te gaan, vertrekt de auto toch naar de start. Nu samen keihard duimen dat de race maar fantastisch mag gaan verlopen!

Bij de start weet Van de Maat geweldig weg te komen en al in de eerste bocht heeft hij twee plaatsen te pakken. Hoppa, dat is hoe het graag zien. Meteen van plaats vijf naar plaats drie en met verse banden onder de auto. Dit belooft veel goeds voor de komende 48 minuten, de race van vandaag is namelijk 10 minuten korter dan normaal, vanwege het volle programma hier in Assen. De pitstop zal dan ook iets eerder plaatsvinden, maar dat is natuurlijk geen enkel probleem. Met oog op de energie van Marcel is het misschien zelfs wel iets beter. Want met deze race om 10 over 4 duurt de dag sowieso al best lang.

Daar is echt op de baan niks meer van de te merken, de rondetijden van Van de Maat zijn snel, heel snel en ook nog eens enorm stabiel. Dit gaat ons nog een hoop mooie kansen bieden, zeker na de stop. Maar dan nog voor de stop, komt er een safety car op de baan en schuift het veld weer in elkaar.

Het moment dat de lampen op groen gaan is niet helemaal duidelijk en hierdoor wordt Marcel dan ook voorbijgestoken door een van de concurrenten. Van hem is echter bekend dat hij 25 resultaatseconden heeft, dus we maken ons dan ook niet al te druk. Laat die stop maar komen! Gelukkig lijkt het nog steeds droog te blijven of gaan er slechts een paar spatjes vallen, dus hoeven ook nu de banden niet te worden gewisseld.

De verplichte pitstop verloopt ook dit keer echt fantastisch, je kunt merken dat het team echt een geoliede machine is en dat zorgt er nu ook weer mede voor dat Van de Maat weer op de eerste plaats naar buiten komt. Zijn rondetijden zijn nog steeds extreem sterk en hij weet dan ook een voorsprong op te bouwen tot een seconde of 3, 4 op de nummer 2.

Maar dan slaat, met nog 6 ronden te gaan, het mechanische noodlot toe, de aandrijflijn haperde met een spin als resultaat. Achteraf blijkt dat er tanden van het differentieel gebroken zijn waardoor het differentieel vast sloeg tijdens aanremmen.

Door de spin stopte de stuurbekrachtiging te werken en werd snel terug naar de pits opgezocht. Hier werd het probleem snel verholpen, maar bij het wegrijden sloeg het differentieel (achteras) compleet vast en knapte de aandrijfas. Wat een pech, maar we geven nog steeds NIET op. De progressie is gigantisch, dus tijdens de finaleraces het laatste weekend van oktober, gaan wij voor 2 keer op het podium! Drie keer is immers scheepsrecht!

Voor nu is het snel weer terug naar Rijssen en de schade herstellen, want in het weekend van 10 oktober staan er alweer races op het programma en wel op het CM.com Circuit Zandvoort. Vanwege de aangescherpte coronaregels helaas wederom zonder publiek, maar we hopen dat u ondanks dat toch voor ons duimt om in de top drie te belanden. Dan blijven wij duimen voor een laatste raceweekend met publiek wederom in Assen!