Raceverslag Supercar Madness Finaleraces 30 & 31 oktober 2021

Ze zeggen altijd dat de tijd vliegt als je het leuk hebt en dat blijkt maar weer eens te kloppen. Voor ons gevoel is het seizoen pas net begonnen, alleen is het alweer bijna tijd voor onze finaleraces. Net als andere jaren zullen deze gehouden worden op het TT-Circuit in Assen, daar waar we ook onze vorige races tijdens de DTM hebben gereden. Ondanks een uitvalbeurt kijken we toch zeker tevreden terug op dit weekend, waar we tijdens de tweede race de best mogelijk revanche wisten te nemen door de overwinning binnen te slepen.

Zoals u van ons bent gewend, sluiten we het seizoen in stijl af. Dat is ook dit jaar niet anders. We mogen gelukkig weer een groot aantal mensen ontvangen in onze hospitality, wat we echt fantastisch vinden. Daarom pakken we extra groot uit! Er is gezorgd voor een extra tent om onze gasten te ontvangen, er is een speciale podiumtrailer aanwezig exclusief voor onze businessclub en er is livemuziek verzorgd door Natasja Poels en Edwin van Hoevelaak. Ook de catering is extra goed geregeld met maar liefst twee barbecues en het gebruikelijke warm- en koud buffet, dus dit moet wel een mooi weekend gaan worden!

Al vroeg op de donderdagmiddag voor aanvang van het raceweekend vertrekt Johan richting Assen, waar hij precies de goede plek weet te vinden voor de truck en de trailer. Al snel volgt nog een groot deel van het team en binnen een mum van tijd lijkt de extra grote hospitality al te staan. Er wordt daarna genoten van een lekkere warme maaltijd voor het tijd is om de auto nog even langs te lopen voor de trainingen en kwalificatie van morgen.

De vrijdag hebben we weer te maken met een druk schema. Om 8 uur in de morgen melden Jelmer en Marcel zich bij de rijdersbriefing, waarna het om 9 uur tijd is om de baan op te gaan voor de eerste vrije training. Tussen de trainingen door worden de remblokken en schijven vervangen, waarna het om half 11 alweer tijd is voor de tweede vrije training, aansluitend volgt om 15.10 uur de kwalificatie waar we onze startposities voor de races van zaterdag en zondag gaan veiligstellen.

Op de vrijdagochtend is het koud in Assen, maar het lijkt wel een droge dag te gaan worden, in tegenstelling tot de zaterdag en de zondag. Door de relatief lage temperatuur is het erg lastig om de banden op temperatuur te krijgen en blijft het glad. Dat is zowel tijdens de eerste als de tweede training het geval. Helaas gebeuren er meerdere ongelukken in de Geert Timmerbocht welke ook resulteren in een rode vlag, dus echt heel veel tijd om te trainen is er niet. De rondes die echter worden gereden door Van de Maat zien er wel zeer veelbelovend uit.

Gelukkig is er tussen de trainingen en de kwalificatie mooi de tijd om even rustig te zitten en de tactiek voor vanmiddag te bespreken. Terwijl de heren de auto en computer bij langs lopen, wordt er in de keuken door de dames gezorgd voor verse pannenkoeken. Met een goed gevulde maag kan men uiteindelijk richting de baan vertrekken voor de kwalificatie waarvoor twintig minuten zijn gereserveerd.

Marcel gaat geleidelijk aan steeds harder rijden, komt even binnen en gaat er vervolgens nog eens goed ervoor zitten. Dat dat niet voor niks is, blijkt wel als hij in zijn 1 na laatste rondje een razendsnelle tijd neerzet. Het resulteert in een tweede startpositie voor zowel de eerste als de tweede race. Ons beste resultaat ooit op dit circuit, dus een hele mooie voorbode voor de rest van het weekend!

De zaterdag ziet er op papier redelijk uit. We rijden onze race rond het middaguur en starten natuurlijk op de voorste rij binnen onze klasse. De weersverwachting is echter niet wat we ervan hadden gehoopt. Het lijkt de hele dag te gaan regenen en het is niet erg warm. Toch laten we ons ook daardoor niet op ons dak zitten, we hebben nieuwe regenbanden gezet en Marcel heeft de laatste tijd al vaker laten zien zich ook in de regen als een vis in het water te voelen.

Rond de klok van half 12 is het tijd om richting de pré grid te gaan, op dat moment spettert het nog in Assen, maar er is gelukkig geen sprake van een enorme regenbui. De baan is wel nat en dat lijkt ook de hele race zeker zo te blijven.  Omdat het niet warm is, droogt de baan namelijk niet echt op, zeker niet als het blijft spetteren. De ruiten zijn dan ook goed ingesmeerd met RainX en Dreft om ervoor te zorgen dat ze niet beslaan en de regen goed wegloopt. Waar echter weinig aan valt te doen is de opspattende de spray van de voorliggende auto’s.

Na de gebruikelijke opwarmronde, vangt de race aan met een rollende start. Marcel wil hier natuurlijk goed wegkomen, wetende dat hij tijdens de pitstop de 30 resultaatseconden van de vorige 2 overwinningen moet inwisselen. Hij schiet werkelijk uit de startblokken en al voor de eerste bocht gaat hij aan kop met een voorsprong van ongeveer 20 meter op de dan nummer 2. Maar dan slaat het noodlot helaas al heel snel toe. De motor reageerd niet meer, althans zo lijkt het. Met een “harde reset” krijgt Van de Maat de auto voor korte tijd aan de praat, maar na nog geen volle ronde moet hij de auto helaas stilzetten in de pitstraat. De computer reageert niet meer op het elektronische gaspedaal wat jammer genoeg resulteert in een vroegtijdig einde van de eerste race. Niet wat we hadden gehoopt natuurlijk, maar het is en blijft een technische sport. We laten het hoofd natuurlijk niet hangen, gaan op zoek naar de oplossing en komen morgen hopelijk 10 keer sterker terug!

De hele middag wordt er druk met elkaar en de dataspecialist vanuit Engeland overlegd over wat er aan de hand kan zijn. Via teamviewer is hij ingelogd en zoekt hij mee in de computer naar de oorzaak en oplossing voor ons probleem. Gelukkig wordt deze tegen het begin van de avond gevonden en lijkt de auto weer helemaal klaar voor de race van zondag! Als geluk bij een ongeluk hebben we nu maar 15 resultaatseconden over, dus we gaan er werkelijk alles aan doen om morgen voor onze 120 gasten “gewoon” op het podium terecht te komen!

Voor de zondag is de weersverwachting helaas niet heel veel beter dan voor de zaterdag. Toch lijken de weergoden ons goed gezind te zijn! Bij het opstaan schijnt er een klein zonnetje en ook de rest van de racedag blijft het zowaar droog! Een mooi vooruitzicht voor onze race welke om 20 voor 3 op de planborden staat. Vooraf houdt Marcel een korte toespraak waarin hij uitlegt hoe de dag zal verlopen. Rond de middag wordt het buffet geopend, waarna men plaats kan nemen in de podiumtrailer of elders op het circuit om de race te aanschouwen. Na de race gaat men terug naar de hospitality voor de livemuziek en een heropening van het buffet. We gaan er een mooie dag van maken samen!

Zo rond twee uur komt het team nog één keer samen, nog één keer dit seizoen wordt de tactiek besproken, de tijd voor de pitstop vastgesteld, overlegd wat men gaat doen mocht een bandenwissel nodig zijn en noem het maar op. Daarna is het tijd om vol goede moed richting de pré grid te gaan. Op naar de laatste race onder aanmoediging van onze supporters. We zijn er klaar voor!

De start verloopt op zich prima, Marcel geeft aan dat het behoorlijk tricky was, maar hij weet zijn tweede plaats keurig te behouden. Hij loopt een beetje in op de nummer 1 en een beetje uit op de nummer 3, dus al met al een prima begin van deze race. Zijn rondetijden worden ook steeds beter, dus iedereen ziet een podiumplaats nog zeker zitten. Het zou toch een mooi resultaat zijn voor het team!

Zodra de pitwindow in de 20ste minuut opengaat besluit het team om Van de Maat snel naar binnen te halen. Dat blijkt zeker de juiste keuze te zijn! Hij komt op de eerste plaats terug op de baan en heeft uiteindelijk, ondanks de 15 resultaatseconden, zelfs een voorsprong te pakken van maar liefst 20 seconden op de nummer twee. Niet heel veel later blijkt dat Van de Maat al vanaf de 5de ronde kampt met een probleem bij de dynamo. Dit betekent helaas dat hij wellicht problemen krijgt met de stuurbekrachtiging en de remmen. Dit gebeurd dan ook helaas, het voltage daalt naar 9,5 Volt en o.a. de stuurbekrachtiging valt uit. Hij moet noodgedwongen dan ook een tweede pitstop maken. Hier staat het team gelukkig zeer goed voorbereid klaar met een extra accu die ervoor zorgt dat hij de race toch nog kan vervolgen!

Marcel keert als 4de weer terug de baan op en er staan op dat moment nog een minuut of 16 op de klok. Hij heeft dan een achterstand van 30 seconden op de nummer 3, maar weet die in slechts 4 rondjes terug te brengen naar nog maar 12 seconden. Het lijkt er dan ook zeker op dat hij in de laatste rondjes van de race nog steeds kan gaan vechten voor de 3de stek! Maar dan, met nog slechts 2 minuten op de klok slaat het noodlot toe. De aandrijflijn bezwijkt en de auto moet aan het eind van het rechte stuk worden stilgezet. Erg jammer natuurlijk, maar het hoort erbij. Omdat we wel meer dan 75% van de race hebben gereden worden we alsnog als vijfde geklasseerd. Dat het racen een mechanische sport is, is ook vandaag wel gebleken, maar ook dat het met de snelheid van onze BMW en de conditie van Marcel zeer goed is gesteld! Met opgeheven hoofd gaan we dan ook terug naar de hospitality om er samen met onze businessclub nog een mooie middag van te maken.

Bij terugkomst in de tent houdt Marcel een toespraak om de race toe te lichten en om iedereen te bedanken voor het seizoen en de prachtige dag, waarna ook Ruud van Oene (Directeur Houtplex) nog een paar hele mooie woorden spreekt over en richting Marcel en het team. Het feest is helemaal compleet zodra Edwin en Natasja de microfoons pakken en iedereen voorzien van een muzikaal intermezzo. Het was een fantastische dag en een mooi einde van het seizoen wat helaas weer veel te snel voorbij is gegaan!

’s Avonds pakt het team, als het weer compleet is omgeslagen, in de stromende regen zijn spullen in en dan is het tijd om weer richting huis te gaan. Nog nagenietend zal al het moois dat dit seizoen ons, ondanks alle coronaperikelen, toch maar weer heeft gebracht. Zo pakten we onze eerste dubbele overwinning in de Supercar Challenge tijdens Jacks’ Racing Day, mochten we ook tijdens de DTM in Assen de hoogste podiumtrede betreden en wist Van de Maat ook dit weekend zichzelf nog eens te verbeteren met zijn snelste tijden en beste startposities op het TT Circuit.